Pasningsvejledning

Ørkenrotte

shoporkenrotte

 
BESKRIVELSE

Dansk navn : Ørkenrotte
Latinsk navn : Meriones unguiculatus

Hvad er en ørkenrotte ?

Den hører til gnaverfamilien og har derfor et sæt rodløse tænder, der vokser hele livet. Giv derfor enmineralsten så ørkenrotten har noget at slibe tænderne på. Ørkenrotter er meget sociale dyr og trives derfor bedst minimum to sammen; køb dem samtidigt da en nyankommen sjældent vil blive accepteret. Den er hverken et rent dag – eller nataktivt dyr.

Hvad skal din ørkenrotte have at spise ?

Ørkenrotten er hovedsageligt planteædende, men har også behov for lidt animalsk protein. Giv en kornblanding en gang dagligt; et voksent dyr æder ca. 10 gram dagligt. En blanding beregnet til mus, rotter eller hamstere er velegnet, men der findes også særlige gerbil blandinger. Suppler med gulerødder, salat, kål, æbler, kløver, vejbred og ”kattegræs”. Som tilskud kan gives melorme, insekter, lever eller kogt fisk. Dagligt gives friskt drikkevand tilsat vitamindråber. Behovet for drikkevand er meget lille, da den er i stand til at koncentrere urinen så den dermed sparer på væskeforbruget.

Hvordan skal din ørkenrotte bo ?

Ørkenrotten skal have enten et bur eller et terrarium (med net foroven) at bo i. Indret buret med u-bark, frugtgrene, rørsystem el.lign. Det er vigtigt med et lille sovehus så ørkenrotten har et sted den kan trække sig tilbage i. Mange ørkenrotter er glade for et motionshjul. I bunden kan bruges spåner eller endnu bedre miljøstrø, da støvet fra spånerne kan irritere øjne og næse. Giv en tot hø, som dyret vil bruge til redebygning.

Hvordan skal du løfte og holde din ørkenrotte ?

Som regel bliver ørkenrotten hurtig så tillidsfuld, at du blot skal række hånden hen til den med håndfladen opad, så hopper den selv op. En anden metode er at tage forsigtigt fat ved haleroden og støtte dyret under kroppen med den anden hånd. Tag aldrig fat længere ude på halden da skindet kan ryge af halen.

 

Hvordan skal du pleje din ørkenrotte ?

Et par gange om ugen kan du sætte en skåli buret (i en times tid) med et par cm fint chinchillasand. Ørkenrotten kan godt lide at bade i sandet, og samtidig fjernes overflødigt fedt fra pelsen, så den bliver fin og blød.

Køb en bog om ørkenrotter så du kender til adfærd, sygdomssymptomer, ernæring osv.