Pasningsvejledning

Marsvin

unge1
BESKRIVELSE

Dansk navn : Marsvin
Latinsk navn : Cavia Porcellus

Hvad er et marsvin ?

Marsvin er medlem gnaverfamilien. Karakteristisk for gnavere er, at deres tænder er rodløse dvs. de vokser hele livet. Derfor er det en god ide at give dem en kalksten til at gnave i, så tænderne kan blive slebet. Marsvin er meget sociale dyr. De trives bedst, hvis de går mindst to sammen. De har meget glæde af hinanden og er som regel mere livlige når de har selskab. To marsvin kræver ikke mere tid mht. til pasningen. I starten kan marsvin virke lidt sky, men hvis du tager det ud af buret og kæler med det bliver det hurtigt tamt. Marsvin bider meget sjældent.

Hvad skal dit marsvin have at spise ?

Marsvin skal have en kornblanding beregnet til marsvin, der indeholder ekstra C-vitamin. Marsvinet kan ikke selv danne C-vitaminer og skal derfor have det tilført via kosten. Gode foderemner med et stort C-vitamin indhold er frisk spinat (bør dog ikke gives til dyr under 6 mdr.), persille, hvidkål, peberfrugter, grønkål og broccoli. Tilgengæld er der ikke meget i gulerødder, salat og agurk. Giv hver dag friske grønsager. Drikkevandet gives mest hygiejnisk i en drikkeflaske som hænges på burets tremmer. Hæng en salt/mineralsten til at slikke på ved siden af drikkeflasken. Du kan også hænge kornstænger i buret til at spise af. Marsvin holdes beskæftiget og får samtidig slebet sine tænder.

Hvordan skal marsvinet bo ?

Marsvinet skal have et bur at bo i. Dæk burets bund med et lag spåner. Det er ikke en god ide med aviser i bunden da marsvinet ofte spiser det. Læg en stor tot hø i buret. Marsvinet elsker at putte sig i det og den spiser også meget hø. Det er vigtigt for marsvinets fordøjelsessystem, at den hver dag får frisk hø. Strøelsen i buret udskiftes ca 2 gange om ugen. Det er en god ide at give marsvinet et lille hus af træ som den kan trække sig tilbage til når den vil være i fred. Marsvinet kan ikke tåle at stå i træk eller i direkte i sollys (hedeslag).

Hvordan skal marsvinet løftes og holdes ?

Med den ene hånd tager du fat om marsvinets skuldre – bagparten af marsvinet støtter du med den anden hån. Når du holder marsvinet kan du enten sætte det på brystet eller på armen. Husk at støtte marsvinet og holde en hånd omkring skuldrene på marsvinet så det ikke falder ud af hænderne på dig, hvis det pludseligt spræller.

Hvordan skal du pleje dit marsvin ?

Sørg for at klippe marsvinets negle regelmæssigt ca. 1 gang om måneden. Langhårede racer børstes jævligt så pelsen ikke filtrer. Tag dit marsvin ud på gulvet – helst dagligt – så det kan løbe omkring og få lidt motion. Pas på ledninger – marsvinet gnaver i alt !