Pasningsvejledning

Kinesisk dværgvagtel
(Excalfactoria chinensis)

Lokalitet: Sydasien
Kendetegn: 130 mm.Det er en henrivende lille hønsefugl, der både trives, og yngler udemærket i en udendørs voliere. Ryggen er brun med sorte pletter og lidt lsere striber. Kinderne, hagen og halsen er sort og hvid. Brystet og siderne blågrå og bugen kastaniebrun. Næbbet er sort og benene gule.

Hønen er stort set brun, med mørke striber på brystet. Der findes utallige farvevarianter frembragt ved avl.

Behandling: Disse ganske små hønsefugle er det helt rigitge selskab for næsten alle andre fredelige fugle. Deres voliere skal være godt dækket af nasturlig græs vegetation, og det er som regel en stor græstue, de bruger som yngleplads. Dværgvagtlerne vil sætte pris på envarmelampe i vintermånederne.
Opdræt: De laver en fordybning i det høje græs og lægger otte æg, eller endnu flere. Æggene udklækkes efter ca. 16 dage, og kyllingerne bener rundt så snart de er tørre. Det er nødvvfnedigt at slå et bræt for neden på volieren, for kyllingerne er så små at de vil smutte gennem trådvæv med masker på kun 12 mm. Kuldet får insektfoder, valmuefrø, melorme o.lign. De skal flyttes til en anden voliere når de er ca. 4 uger gamle.

Foder: Grundfoderet til vagtler er forskellige hirser og almindeligt kanariefrø. De sætter også pris på valmuefrø, og de skal gerne have meget grønfoder og noget levende foder (melorm). Det sidste kan man dog spare lidt på i vintermånederne, da hønen ellers godt kan finde på at yngle i utide. Grit må de aldring mangle.